De tentoonstellingen Urgent Conversations: Athens–Antwerp en Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene zijn een samenwerking tussen het EMST en het M HKA, een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collecties van beide musea. Meer dan 70 werken worden samengebracht in 22 thematische clusters.

28.04.2017 - 07.01.2018        

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

EMST, National Museum of Contemporary Art - Kallirrois Avenue & Amvr. Frantzi Str., Athens 11743

Urgent Conversations Athens - Antwerp

Foto m hkaclinckx 3 Courtesy of Gallery Ronny Van de Velde
Oost West, 1972-2015
Prent , 200 x 100 cm
Screen print op doek

De reeks fel gekleurde zeefdrukken tonen beelden van nieuwsfeiten uit 1972 en komen uit tijdschriften of kranten. De beelden worden boven elkaar getoond en gaan zo met elkaar in dialoog.  Vercammen neemt oorlog, religie, de seksuele revolutie en het kapitalistisch systeem op de korrel. De oorspronkelijke werken werden gemaakt vanuit het idee dat het in de toekomst alleen maar beter kon worden. Helaas blijkt dat 43 jaar later niet het geval en is de confrontatie nog sterker geworden door de onafgebroken stroom van informatie.

Op de ene zeefdruk zien we een luxueuze villa met een groot zwembad, het toppunt van de overvloed in de Westerse samenleving. Onder deze zeefdruk wordt een afbeelding getoond van wat mogelijks een militaire ingreep is in Vietnam. In 1972 vonden verschillende militaire acties plaats in het land dat al sinds 1955 leed onder de Vietnam oorlog. Deze oorlog werd gevoerd tussen Noord-Vietnam, dat gesteund werd door de Sovjet-Unie, China en enkele andere communistische bondgenoten, en Zuid-Vietnam, dat gesteund werd door de Verenigde Staten en andere anticommunistische bondgenoten. Tussen 1962 en 1973 was er wijdverspreid protest tegen de oorlog en in 1973 verlieten de Amerikaanse troepen het land. Voor de Vietnamezen zou de oorlog nog aanslepen tot de val van Saigon in 1975.